ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

Φωτογραφίες από τη Βηθλεέμ


 Σε μικρή απόσταση από την Αγία Πόλη βρίσκεται μια μικρή κωμόπολη γνωστή από την αρχαιότητα ως Βηθλεέμ. Η αίγλη της και η φήμη της διατρέχει όλη την οικουμένη από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, αφού εδώ γεννήθηκε από την Αγία Παρθένο το «παιδίον Ιησούς». Το σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και αγιότερα προσκυνήματα. Ιδιαίτερο δέος συνέχει τον κάθε πιστό η είσοδος εντός σ' αυτού του τόσο ταπεινού χώρου όπου, εκείνη την αγία νύχτα, χώρεσε ολόκληρος ο Ουρανός!

   

Ιερός Ναός της Αναστάσεως, φωτογραφίες

Φωτογραφίες του Ιερού Ναού της Αναστάσεως
 Το προσκύνημα των προσκυνημάτων! Ο πιο ευλογημένος τόπος επάνω στην υδρόγειο και πραγματικά το κέντρο της γης. Διότι εντός αυτού του τεραστίων διαστάσεων Ναού βρίσκεται ο Πανάγιος και ζωοδόχος Τάφος του Κυρίου μας, η «πηγή της ημών αναστάσεως». Επίσης εμπερικλείονται ενός του ο Φρικτός Γολγοθάς, ο τόπος της Αποκαθηλώσεως, το σημείο της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και πλήθος άλλων προσκυνημάτων και παρεκκλησίων. Εδώ λαμβάνουν χώρα οι λαμπρές ακολουθίες με αποκορύφωμα την θαυματουργική αφή του Αγίου Φωτός.
 
Γεθσημανή - Φωτογραφίες


 Ο τόπος όπου βρίσκεται κτισμένο «της Θεοτόκου το άγιο τέμενος». Ο ναός μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως μια ταπεινή κρύπτη που εσωτερικά όμως αποκαλύπτει μια ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Καταπληκτικός παραλληλισμός με το Πανυπερευλογημένο πρόσωπο της Θεοτόκου. Δεσπόζουν εντός του Ναού το Πανάγιο Θεομητορικό μνήμα και η Θαυματουργή εικόνα της Ιεροσολημήτισσας.

  

Φωτογραφίες απο τον Ιορδάνη Ποταμό

 Διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη την Παλαιστίνη και είναι ένα σημείο αναφοράς για τα διάφορα θεία γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από αυτόν, κατά την Παλαιά Διαθήκη την εποχή του Χριστού αλλά και κατά την εκεί πορεία της Εκκλησίας. Το ανώτερο και το σημαντικότερο, αυτό που καθαγίασε τα «Ιορδάνεια ρείθρα» αλλά και όλη την κτίση είναι η εντός του Βάπτιση του Θεανθρώπου.
 

Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Σάββα - Φωτογραφίες

Μια πνευματική όαση στην καρδιά της ερήμου της ιουδαίας . Εδώ όντως «εξήνθησεν η έρημος» και προσέφερε καρπούς ευωδέστατους και αμάραντους. Το Μοναστήρι αυτό, ιδρυμένο από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 1500 περίπου χρόνια, στηρίζοντας την ανά τον κόσμο Ορθοδοξία και εμπνέοντας για αγώνες ασκητικούς και υπέρ της Πίστεως. Επίσης αποτελεί και την κοιτίδα του εκκλησιαστικού μας τελετουργικού Τυπικού. Εδώ φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου ιδρυτού της.Φωτογραφίες από τήν Ιερά Μονή ΧοζεβάΙερά Μονή Χοζεβά
Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της αγίας Γής, κτισμένο πλησίον της διαδρομής Ιεριχούς- Ιεροσολύμων. Ιδιαίτερη αίγλη έλαβε κατά την ηγουμενεία του αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου αλλά σύντομα καταστράφηκε από τους Πέρσες. Ο τόπος αυτός συνδέεται με τον Προφήτη Ηλία και τον Θεοπάτορα Ιωακείμ. Η Παράδοση λέει πως εδώ κρύφτηκε ο Προφήτης κυνηγημένος από την Ιεζάβελ (υπάρχει το σπήλαιό του). Επίσης, λέγεται, πως εδώ προσευχόταν ο πατέρας της Παναγίας για να του χαρισθεί παιδί.

  

Θεοβάδιστον όρος Σινά - Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης


Θεοβάδιστον όρος Σινά

Ένα προσκύνημα που κατέχει μια από τις εξέχουσες θέσεις ενώ βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα από τα Ιεροσόλυμα. Στους πρόποδες αυτού του βουνού ο λαός Ισραήλ έκανε την σημαντικότερη στάση του στην σαραντάχρονη πορεία του στην έρημο. Στην κορυφή του επισυνέβη μια από τις γνωστότερες και λαμπρότερες Θεοφάνειες στην Ιστορία. Ο Κύριος εμφανίστηκε στον Προφήτη Μωυσή και του παρέδωσε τον Θείο Νόμο. Σημείο αναφοράς στο ίδιο βουνό αποτελεί η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης με την μοναδική βιβλιοθήκη της και την καταπληκτική συλλογή εικόνων.


Σαραντάριο Όρος - Φωτογραφίες

Ιερά Μονή Σαρανταρίου Όρους
 Κοντά στην Ιεριχώ, επάνω σ' ένα πετρώδες βουνό είναι κτισμένη η Ι. Μονή του Σαρανταρίου Όρους, μ' έναν εντυπωσιακό τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας στη δόμησή της σπήλαια. Κατά την Παράδοση εδώ ο Κύριος κατέφυγε μετά την βάπτισή Του, νηστεύοντας και προσευχόμενος επί σαράντα ημέρες (εξ ού και η ονομασία) και τέλος πειράχθηκε υπό του Δαίμονος. Εντός του Καθολικού βρίσκεται ο βράχος επί του οποίου προσευχόταν ο Χριστός.

Φωτογραφίες από τα Διάφορα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων


 Ο χαρακτηρισμός της Παλαιστίνης ως Αγία Γη δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος αγίασε με τα θεία γεγονότα, τα θαύματα αλλά ακόμη και απλώς με το πέρασμά Του κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Ο τόπος όμως αγιάστηκε και από την ζωή και παρουσία πολλών ανθρώπων του Θεού, πρίν από την Ενσάρκωση του Θεανθρώπου αλλά και κατόπιν, κατά την Αγιοπνευματική πορεία της Εκκλησίας Του. Για αυτούς τους λόγους τα προσκυνήματα είναι πάμπολλα και ο πιστός χαίρεται να πληροφορείται για το ένα μετά το άλλο.